Menu

Νέα

Νέα

Πρόγραμμα εορτασμού 140 χρόνων

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018/Categories: Νέα, Εκδηλώσεις, Πολιτισμός

Με σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ένα εξάμηνο γιορτάζει η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», τα 140 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η οργανωτική επιτροπή εορτασμού του αρχαιότερου πολιτιστικού  λεσβιακού σωματείου, με στόχο να περάσει από το Πλωμάρι όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λέσβου διαχρονικά, διάρθρωσε ένα πρόγραμμα που θα αρχίσει την Λαμπροτετάρτη και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, στο οποίο περιλαμβάνονται θέατρο, συναυλίες δημοτικής, λαϊκής, έντεχνης και εκκλησιαστικής μουσικής, επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιβλίου και χειροτεχνίας και ό,τι άλλο έχει σχέση με τις τέχνες και τις επιστήμες που αναπτύχθηκαν στο νησί.

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Λαμπροτετάρτη με ομιλία του προέδρου του Δ.Σ της Λέσχης Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη, για το ιστορικό της ίδρυσης το 1878 του «Αναγνωστηρίου Βενιαμίν Λέσβιος», όπου θα μνημονευθούν τα ονόματα και η δράση των ιδρυτών, οι σκοποί και οι τρόποι δράσης τους  και θα επακολουθήσει συναυλία μεγάλου συγκροτήματος γνωστών τραγουδιστών και την Κυριακή του Θωμά θα δοθεί θεατρική παράσταση του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Λέσβου.

Οι εκδηλώσεις που θα γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή θα περιλαμβάνουν επιστημονικές ημερίδες για την ιδιότητα του Βενιαμίν ως φυσικού και για τις διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Συναυλίες γνωστών τοπικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες σχετικά με την ίδρυση και την λειτουργία των εκπαιδευτηρίων στο Πλωμάρι, παρουσίαση του αρχειακού υλικού του παλαιοχωριανού Παντελέλη ενός από τους παλαιούς μουσικάντες της  περιοχής. Επίσης τουρνουά σκάκι, με συμμετοχή των μαθητών της ακαδημίας σκάκι, που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στην φιλόξενη αίθουσα του Σωματείου.

Στους σχεδιασμούς της οργανωτικής επιτροπής περιλαμβάνεται και η έκθεση λεσβιακού βιβλίου.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Γι’ αυτό παρακαλεί θερμά τους Λέσβιους συγγραφείς, ποιητές, πεζογράφους, επιστήμονες να αποστείλουν ένα αντίτυπο από τα βιβλία τους οπότε παράλληλα με την έκθεση θα προγραμματισθούν και σχετικές ομιλίες για το λεσβιακό βιβλίο.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και θεατρική παράσταση του γνωστού ηθοποιού Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, που ως γόνος του Πλωμαρίου προσφέρθηκε να βοηθήσει την προσπάθεια.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις δήλωσαν συμμετοχή, το Αναγνωστήριο Αγιάσου η Ανάπτυξη, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου, το μουσείο Τεριάντ, το μουσείο Θεοφίλου, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, ο πολιτιστικός σύλλογος Επάνω σκάλας, το γυμνάσιο Πλωμαρίου με μια παραγωγή των μαθητών του. Ενδιαφέρον εξεδήλωσε και η εφορία αρχαιοτήτων Λέσβου χωρίς να εξειδικεύσει την συμμετοχή της.

Την διοργάνωση στηρίζουν η αντιδημαρχία πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, το τμήμα πολιτισμού της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, η Ε.Τ.Α.Λ Α.Ε,  οι ποτοποιίες Ισιδώρου Αρβανίτη, Βαρβαγιάννη και Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου, οι ελαιουργικές επιχειρήσεις Καλαμποκά και Πρωτούλη, ο σύνδεσμος ξενοδόχων Πλωμαρίου, ο Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου και άλλοι.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η προεργασία της ανέγερσης του μνημείου της Λεσβιακής Φάλαγγας, που θα τοποθετηθεί στο πάρκο, κοντά στο ηρώο, στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των 210 μεταναστών της Αμερικής που το 1912, προμηθεύθηκαν το εξοπλισμό, τον ρουχισμό και ήρθαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους της Λέσβου.

Τα ονόματά του πιστοποιήθηκαν από την ερευνήτρια Κωνσταντίνα Βάκκα - Κυριαζή για λογαριασμό της Λέσχης και την δαπάνη της ανέγερσης του μνημείου ανέλαβε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, χάρη στη συμβολή του αντιπροέδρου του και περιφερειακού συμβούλου Κυριάκου Πετρέλλη.

 

 

Number of views (1193)

Tags:

Documents to download

Please login or register to post comments.

«Μάρτιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset