Menu

Νέα

Νέα

Μια βραδιά αντιδικτατορικής μνήμης

Μια βραδιά αντιδικτατορικής μνήμης

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018/Categories: Νέα, Πολιτισμός, Βιβλία

Ήταν όλοι εκεί. Στην μεγάλη αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με την παρουσία πολλών Λεσβίων της Αθήνας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, το πρόσφατο βιβλίο του Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη «Εφτά και κάτι νύχτες», των εκδόσεων «ΝΗΣΙΔΕΣ» Θεσσαλονίκης,  που οι 196 σελίδες του μιλούν  για την εφταετία της Χούντας, όπως την έζησε αυτός στη Θεσσαλονίκη και λίγο στο Πλωμάρι.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής  Δημήτρης Χαλαυτής, που αναφέρθηκε στην ζωή και τη δράση της οργάνωσης, καθώς και την αντίστοιχη δραστηριότητα της Λέσχης Πλωμαρίου, υπογραμμίζοντας πως και οι δύο σύλλογοι φέρουν το όνομα του Βενιαμίν Λεσβίου, πράγμα που δίνει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία.

Τον Δημήτρη Χαλαυτή ακολούθησε ο Κώστας Μανταίος, που ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων  Αντιστασιακών, μίλησε για τη σχέση του με τον συγγραφέα, την γνωριμία τους, την συνεργασία τους στον συνδικαλιστικό και τον πολιτιστικό τομέα της πανεπιστημιακής τους ζωής, την συμμετοχή τους στους αγώνες της εποχής, την έκδοση της φοιτητικής εφημερίδας

«Σπουδαστικός Κόσμος» και στην εν συνεχεία δράση τους στη διάρκεια της Χούντας, εναντίον της. Αναφερόμενος στο βιβλίο είπε πως είναι μια εξαίσια λογοτεχνική καταγραφή της εποχής της Χούντας στη Θεσσαλονίκη, μια ειλικρινής και έγκυρη μαρτυρία, από έναν άνθρωπο, που ήταν πάντοτε παρών και ποτέ δεν έλειψε από καμιά δημοκρατική και κοινωνική διεκδίκηση και αγώνα. Κλείνοντας είπε πως το βιβλίο του Ξενοφώντα Μαυραγάνη θα πάρει τη θέση του στην βιβλιοθήκη του Σ.Φ.Ε.Α, ως μαρτυρία και απόδειξη των αγώνων κατά της τυραννικής δικτατορικής διακυβέρνησης.

Με πραγματική συγκίνηση και αγάπη για το κείμενο ο Πλωμαρίτης με αγιασώτικες ρίζες διαπρεπής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και η επίσης σπουδαία ηθοποιός, με πλωμαρίτικες ρίζες Ρηνιώ Κυριαζή     

διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, δίνοντας μια αισθαντική γεύση, αυτών που επρόκειτο να διαβάσουν οι αναγνώστες του.

Τις τοποθετήσεις του για το βιβλίο και τον συγγραφέα έδωσε ο δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και δεσμώτης της Χούντας Νίκος Κωνσταντόπουλος, που είπε πως τον Μαυραγάνη τον γνώρισε το 1963, όταν προέδρευαν και οι δύο εναλλάξ της πιο σημαντικής επιτροπής του Δ΄ Πανσπουδαστικού συνεδρίου, εκείνης της σύνταξης του καταστατικού χάρτη της Ε.Φ.Ε.Ε, που συνήλθε στην Αθήνα ένα μήνα σχεδόν πριν τη δολοφονία του Λαμπράκη. Και ήταν η επιτροπή αυτή που στο προοίμιο των συμπερασμάτων της έδωσε τον περίφημο ορισμό ότι «Φοιτητής είναι νέος εργαζόμενος, διανοούμενος». Διαπιστώνοντας με εξαιρετική λύπη και απογοήτευση πως η Ε.Φ.Ε.Ε σήμερα δεν υπάρχει έχοντας συντριβεί  στα σκληρά σαγόνια του ανελέητου κομματικού ανταγωνισμού. Στο σημείο μάλιστα αυτό πρόσφερε στον Μαυραγάνη μια φωτογραφία εκείνης της επιτροπής, όπου εικονίζονται με τον πρόσφατα χαμένο Κώστα Βεργόπουλο, αλλά και τους απόντες πια φιλόσοφο και διανοητή  Παναγιώτη Κονδύλη, τον γνωστό ψυχίατρο στο  Παρίσι Γιάννη  Παναγιώτου και άλλους που διέγραψαν φωτεινές πορείες στον ελληνικό ουρανό των  επιστημών και των τεχνών.

Προχωρώντας ο ομιλητής αναφέρθηκε με συγκίνηση στην δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας Θεσσαλονίκης, που περιγράφεται με λεπτομέρειες στο βιβλίο, της οποίας μέλη ήταν ο αδελφικός του φίλος Γιώργος Σιπητάνος, οι Στέλιος Νέστωρ, Άκης Μαλτσίδης, Σωτήρης Δέδες, Παύλος Ζάννας και Κώστας Πύρζας, αλλά και σε όλες τις δίκες που περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως στις μέρες μας το όνειρο και οι αγώνες της δικτατορικής και μεταδικτατορικής εποχής, εξαργυρώνονται  με την καθιέρωση μεταρρυθμίσεων που εισάγουν όλο το σχέδιο επιβολής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Στην εισήγησή του ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, επέμεινε  στην συμβολή του συγγραφέα  στους αγώνες της εποχής εκείνης, σημειώνοντας πως η αντίσταση κατά της Χούντας δεν ήταν καθολική, ενθυμούμενος με πικρία πως όταν οι αντιστασιακοί στις φυλακές χάραζαν στίχους του στα μικροχειροτεχνήματα που έφτιαχναν, ο δημιουργός τους μέγας ποιητής, αρνούνταν να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο εναντίον της δικτατορίας.

Τελευταίος ιδιαίτερα συγκινημένος πήρε τον λόγο ο συγγραφέας, που ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους  και ιδιαίτερα τον συστρατιώτη του Μιχάλη Λογοθέτη, λευκάδιο, γραφέα του Α2, που άνοιξε τον φάκελο του συγγραφέα, εν μέση Χούντα, αλλά και όλους τους άλλους όπως τους  διαπρεπή δημοσιογράφο, ποιητή και συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα, πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κώστα Μουτζούρη, τους πρώην προέδρους της Ο.Λ.Σ.Α Χριστόδουλο Τσακιρέλλη και Νεκτάριο Βακάλη, τους αρθρογράφους λεσβιακών εντύπων Άρη Κυριαζή, Γιάννη Χατζηβασιλείου, Γιώργο Ευαγγέλου, Μυρσίνη Βουνάτσου, Ντίνα Βάκκα, Τάκη Ιορδάνη, αντιδήμαρχο πολιτισμού Βύρωνα Λεμονιά Κλωνάρη, πρώην νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΑ Λάζαρο Μπελίτση, πρόεδρο του Παγγεραγωτικού Αθήνας Δημήτρη Πελεκάνο, τους γνωστούς Πλωμαρίτες των Αθηνών Δημήτρη και Ρένα Βουνάτσου, Γιάννη Λαγουμίδη, Βασίλη και Δήμητρα Λαγουτάρη, Στάθη και Κική Βαρτή, Νίκο και Πέρσα Δέτση,  Μάρω  Βουλαλά, Δημήτρη Χατζηβασιλείου, Ζωή Καραπατάκη, Βάσω Καμνορώκη, τους εξαδέλφους του Ξενοφώντα και Παναγιώτη Μαυραγάνη και Τόνια Αράπογλου και πάρα πολλούς άλλους που γέμισαν την αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Η βραδιά τέλειωσε, τι το φυσικότερο, με πλωμαρίτικο ούζο για το οποίο φρόντισαν ο πρόεδρος του συνδέσμου Πλωμαριτών Δημήτρης Χαλαυτής και η σύζυγος του συγγραφέα Έφη Μαυραγάνη.

Number of views (851)

Tags:

Please login or register to post comments.

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset