Menu

Νέα

Νέα

Αποκαλυπτήρια μνημείου Λεσβιακής Φάλαγγας

Αποκαλυπτήρια μνημείου Λεσβιακής Φάλαγγας

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018/Categories: Νέα, Εκδηλώσεις, Πολιτισμός

Ανεπανάληπτες στιγμές ιστορικής μνήμης, έζησαν οι κάτοικοι του Πλωμαρίου και όσοι προσήλθαν στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου της «Λεσβιακής Φάλαγγας», που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο παραθαλάσσιο πάρκο του Πλωμαρίου.

Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο γενικός γραμματέας νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, οι  βουλευτές Γιώργος Πάλλης και Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός, το τοπικό συμβούλιο Πλωμαρίου με επικεφαλής την πρόεδρό του Λίτσα Βάμβουρα, η εκπρόσωπος της περιφέρειας Βορείου Πόπη Γόμου, ο αρχηγός του Λιμενικού σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο μέραρχος υποστράτηγος Σταύρος Τσερπές, ο ανώτερος διοικητής της Ελληνικής αστυνομίας βορείου Αιγαίου, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λέσβου αρχιπύρραρχος Διονύσης Κουτσοκώστας, ο λιμενάρχης Μυτιλήνης αντιπλοίαρχος Κων. Φλουρής, ο διοικητής της 9ης  περιφερειακής  διοίκησης ακτοφυλακής πλοίαρχος Νικ. Πασάδης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης, ο λογοτέχνης-φυσιοδίφης Μάκης Αξιώτης.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του Αντώνη Αγγελή, εγγονού  του συνονόματού του Πλωμαρίτη μετανάστη, που ήρθε ειδικά για την τελετή, όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος καθώς και του εγγονού του συνταγματάρχη Κων. Μαρινάκη, στρατιωτικού στελέχους της Λεσβιακής Φάλαγγας, που ήρθε γι’ αυτόν τον λόγο από την Κρήτη.

Στις 10 το πρωί τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό του αγίου Νικολάου δοξολογία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσοστόμου, με την παρουσία όλου του κλήρου δοξολογία και στη συνέχεια όλοι οι μετέχοντες στην τελετή κατευθύνθηκαν στον χώρο του μνημείου, όπου μετά το τρισάγιο που έψαλαν οι ιερείς μίλησε ο δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, που κάλυψε όλο το κόστος της κατασκευής του μνημείου, παραχωρώντας ταυτόχρονα τον χώρο όπου στήθηκε, Σπύρος Γαληνός, αναφερόμενος στην τεράστια θυσία των ανθρώπων εκείνων που μετανάστευσαν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, αλλά ακούγοντας την φωνή της πατρίδας που αναζητούσε την ελευθερία της, έσπευσαν να την υπηρετήσουν, καταβάλλοντας και τα έξοδα της όλης «εκστρατείας» τους εξ ιδίων. Αυτός ο εθελοντισμός και η φιλοπατρία, διακατέχει πάντοτε τους κατοίκους της Λέσβου, που και τότε και τώρα, αποδεικνύουν την προσήλωσή τους στην προσφορά, την ελευθερία και την δημοκρατία.

Τον δήμαρχο Λέσβου, ακολούθησε ο Ξενοφών Μαυραγάνης, πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», που είχε την πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου, που αναφερόμενος στην εθελοντική στράτευση των Λεσβίων μεταναστών  στις ΗΠΑ, μνημόνευσε και τον πρόσφατα αποθανόντα υποπλοίαρχο λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έσωσε από βέβαιο πνιγμό στις ακτές του νησιού μας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που αναζητούσαν λύτρωση με την φυγή τους από τους τόπους του ολέθρου.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο Πλωμάρι, το μοναδικό αστικό κέντρου του νησιού, εκτός της πρωτεύουσάς του Μυτιλήνης, αναπτύχθηκε στα 50 τελευταία χρόνια της τουρκικής κατοχής, ένα είδος εθνικής αστικής τάξης, που στα πλαίσια της οθωμανικής  αυτοκρατορίας ανάλωσε μεγάλο τμήμα της οικονομικής ευρωστίας του για την οικοδόμηση, σχολείων, εκκλησιών και κτιρίων των οποίων τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν για την μόρφωση των Ελλήνων με την ίδρυση περισσοτέρων σχολείων. Αυτής της γενιάς γόνος ήταν και  ο Ευστράτιος Αθανασιάδης, που τέθηκε επικεφαλής της επιτροπής που οργάνωσε στις ΗΠΑ την «Λεσβιακή Φάλαγγα». Πρόσθεσε δε ο ομιλητής, ότι στους καιρούς της ελευθερίας, το Πλωμάρι «συρρικνώνεται, υποβαθμίζεται και αδικείται αντί να αναπτύσσεται με ευθύνη ΚΑΙ της Πολιτείας που έδειξε και σήμερα την απαξίωσή της γι’ αυτόν τον τόπο στο θέμα της διάσπασης του Δήμου»

Κλείνοντας  ο πρόεδρος της Λέσχης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυριάκο Πετρέλλη, και το Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.Λ., για την αμέριστη βοήθεια που πρόσφεραν για την δημιουργία του μνημείου, που αποθανατίζει την ηρωική  απόφαση των μεταναστών, των οποίων τα 210 ονόματα αναγράφονται στο μνημείο μαζί με τον τόπο καταγωγής τους, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής που οργάνωσε την αποστολή, καθώς και τα ονόματα των αξιωματικών και των υπαξιωματικών που στελέχωσαν το σώμα.

Στη συνέχεια στο καφενείο «Αθανασιάδειον», παρουσιάστηκε το βιβλίο  της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή «Λεσβιακή Φάλαγγα», των εκδόσεων «Μύθος» Μυτιλήνης. Για το βιβλίο μίλησαν ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μπούμπας, ο γιατρός Αριστείδης Φρυδάς και η συγγραφέας, ενώ τον συντονισμό είχε ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Θεολόγος Πατερέλης.

Στο μεταξύ στην αίθουσα του πολιτιστικού σωματείου ιδρυμένου το 1878, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό ναυτιλίας, στην οποία έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας νησιωτικής  πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, ο αντιπρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Λ., ο πρόεδρος της Λέσχης, ο πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου Γαβριήλ Χαλδέζος, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και άλλοι. Στην σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα της πύλης εισόδου καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης, που δεν εκτελείται εδώ και τέσσερα χρόνια. 

Number of views (2033)

Tags:

Please login or register to post comments.

«Ιανουάριος 2021»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset