Menu

Νέα

Νέα

veniamin_admin

Παρουσίαση νέου βιβλίου για τον Βενιαμίν στην Αθήνα

Με σημαντική προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στη ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ στην Αθήνα η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρωξάνης Αργυροπούλου με τίτλο «Ο Βενιαμίν Λέσβιος οραματιστής και θεμελιωτής της ελευθερίας των Ελλήνων», έκδοση του επιστημονικού και παιδευτικού εκδοτικού συνδέσμου, που επιχειρεί  την συγκρότηση της «Μικρής βιβλιοθήκης διδασκάλων του Γένους», με πρώτο σταθμό στο σπουδαίο έργο της τον Βενιαμίν Λέσβιο.

Όπως είναι γνωστό η Ρωξάνη Αργυροπούλου, ομότιμη διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών, αφιέρωσε την επιστημονική και ερευνητική της δράση στη μελέτη της ζωής και του έργου του μεγάλου Λέσβιου σοφού.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, την οποία συντόνιζε ο διευθυντής της εφημερίδας ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ , Κωνσταντίνος Μπλάθρας, έλαβε μέρος και ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης, ως εκπρόσωπος το δ.σ. της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» και οι δρ Φώτιος Σχοινάς, Αθανάσιος Κουρταλίδης, εκπρόσωπος της εκδοτικής ομάδας και η δ.φ. Έλενα Χατζόγλου, εκπαιδευτικός.

Την εκδήλωση πλαισίωσε ολιγομελής χορωδία που έψαλε βυζαντινούς ύμνους.

Από λεσβιακής πλευράς την παρουσίαση παρακολούθησαν οι Νεκτάριος Βακάλης, πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Ζαχαρούλα Πιτσιλαδή αντιπρόεδρος του συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής, Γιάννης Χατζηβασιλείου, διευθυντής του περιοδικού Αγιάσος, ο λυκειάρχης Νίκος Δέτσης και πολλοί άλλοι.    

Τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο  εκπροσώπησε ο λέσβιος αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας.

Από τους ομιλητές ο δρ Σχοινάς, αναφέρθηκε στην προσφορά των διδασκάλων του Γένους, στόχος των οποίων ήταν η απελευθέρωση των Ελλήνων, δια της οδού της μόρφωσης και της ως εκ τούτου απόκτησης εθνικής συνείδησης. Γι’ αυτό και κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την δημιουργία σχολείων και της ευρύτερης διάδοσης της μορφωτικής και παιδευτικής τους προσπάθειας.  

Η δρ Έλενα Χατζόγλου, αναφέρθηκε με σαφήνεια και πολλά στοιχεία στην δράση του Βενιαμίν κατά την προετοιμασία και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία μετά την επικράτησή της τίμησε τον Λέσβιο σοφό, με τα αξιώματα του βουλευτή, του μέλους της επιτροπής σύνταξης του ποινικού κώδικα και πρώτου μέλους της Αρμοστείας Αιγαίου και ο πρώην σχολικός σύμβουλος Αθανάσιος Κουρταλίδης, μίλησε με θέμα «Παιδεία και διδασκαλία ελευθερίας στον Βενιαμίν Λέσβιο».

Τέλος ο Ξενοφών Μαυραγάνης, ο πρόεδρος  της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», αναφέρθηκε στο έργο το οποίο σήμερα επιτελεί το αρχαιότερο λεσβιακό πολιτιστικό σωματείο που το 2018, γιόρτασε τα 140 χρόνια της λειτουργίας του, υλοποιώντας σε κάποιο βαθμό τον αγώνα του Βενιαμίν για μόρφωση όλων των Ελλήνων και εξηγώντας για ποιο λόγο δεν υπάρχει φωτογραφία ή σκίτσο του Βενιαμίν, είπε ότι ό,τι κυκλοφορεί δεν έχει σχέση με την πραγματική μορφή του Βενιαμίν, που δεν αποτυπώθηκε κατά οιονδήποτε τρόπο. Κλείνοντας υποστήριξε την άποψη ότι ο Βενιαμίν, ήταν μεν μοναχός, αλλά  δεν υπήρξε ποτέ κληρικός, αφού λόγω της νεαράς του ηλικίας (το 1779 όταν υπηρέτησε στον Άγιο Νικόλαο Κυδωνιών, στη καλύτερη περίπτωση ήταν 20 χρονών) δεν μπορούσε να χειροτονηθεί. Αλλά και βέβαια δεν θα μπορούσε ένας χειροτονημένος κληρικός να εκτελεί καθήκοντα νεωκόρου. Τέλος στα όσα κείμενα και επιστολές υπέγραψε ο Βενιαμίν, έβαλε την υπογραφή Βενιαμίν Λέσβιος και μόνο σε ένα, την περίφημη απολογία του στον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως υπογράφει ως Βενιαμίν ιερομόναχος Λέσβιος, πιθανόν για ευνόητους λόγους.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση.       

Print
994 Rate this article:
No rating

Theme picker

«Ιανουάριος 2022»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
272829303112
3456789
10111213141516
1718
Rapid Chess

Rapid Chess

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Read more
1920212223
24252627282930
31123456

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset