Menu

Νέα

Νέα

SuperUser Account
/ Categories: Νέα

Ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»



ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ

ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»

 

Ολοκληρώθηκε από όλες τις απόψεις η «Ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Λέσχης Πλωμαρίου  «Βενιαμίν ο Λέσβιος», που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο διαχειρίσθηκε η Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε. - Ε.Τ.Α.Λ Α.Ε».

Η ολοκλήρωση του έργου αποδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και της συλλογικότητας.

Το έργο εκτελέσθηκε άψογα από την ανάδοχο εταιρία OMEGA TECHNOLOGY, στην οποία ανατέθηκε ύστερα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, και περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 170.000 σελίδων από τα έντυπα της βιβλιοθήκης της Λέσχης (βιβλία, εφημερίδες και έγγραφα), αλλά και τα βιβλία πρακτικών του σωματείου καθώς και ενός κλασσικού Πλωμαρίτικου σπιτιού, όπως αυτό λειτουργούσε την περίοδο 1900-1920. Την βάση για το τελευταίο αποτέλεσε το σπίτι ιδιοκτησίας Μαρίκας Χατζηδημητρίου-Πρωτούλη, η οποία όπως και ο σύζυγός της Χριστόφορος Πρωτούλης, με πολλή προθυμία το παραχώρησαν για τις ανάγκες του προγράμματος και τους ευχαριστούμε θερμά για την ανιδιοτελή προσφορά τους στον τόπο μας.

Στο έργο περιλαμβάνονται και διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, με βάση τα σενάρια των οποίων, οι «επισκέπτες» του λαογραφικού σπιτιού, μπορούν να μάθουν και να μελετήσουν ιστορίες και περιστατικά της ζωής των πλωμαριτών της περιόδου εκείνης, όπως η απελευθέρωση του 1912, η διαδικασία της σαπωνοποίησης, η κοινωνική και εκπαιδευτική ζωή και δράση και οι τρόποι ψυχαγωγίας των νέων της κωμόπολης.

Την ιδέα της ψηφιοποίησης είχε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης, την οποία μετέφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Τ.Α.Λ Α.Ε που απεδέχθη τον δύσκολο και υπεύθυνο ρόλο του δικαιούχου-διαχειριστή της διοικητικής διαδικασίας, στο πρόσωπο του Προέδρου της κ. Π. Χατζηβασιλείου ευχαριστούμε την Διοίκηση της Ε.Τ.Α.Λ Α.Ε.

Η διαδικασία εξελίχθηκε άψογα με την συνεργασία της Διοίκησης της Λέσχης και στελεχών της Ε.Υ.Δ "Ψηφιακή Σύγκλιση" που είναι ο φορέας Χρηματοδότησης. Οφείλουμε να εκφράσουμε ευχαριστίες για την άριστη ανταπόκριση στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως η κ. Π. Γεροντάκη, κ. Α. Μαραγκάκη, κ. Κ. Ρούσσος από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού που μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης αποτέλεσαν -χωρίς ίσως να το γνωρίζουν- παράγοντες για την διάσωση σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος του Πλωμαρίου. Το σύνολο των διοικητικών ενεργειών το διαχειρίσθηκαν με άρτιο και διαφανέστατο τρόπο τα στελέχη της Ε.Τ.Α.Λ και ο Γεν. Διευθυντή της κ. Αναστάσιος Μ. Περιμένης.

Πέρα από το γεγονός ότι πλέον το περιεχόμενο της ψηφιοποίησης είναι ανοικτό να το επισκεφτεί και να το μελετήσει ο καθένας στην διεύθυνση www.veniaminlesviossociety.gr το όφελος της Λέσχης και του Πλωμαρίου είναι εκτός από την διάσωση σημαντικού τμήματος της τοπικής ιστορίας ως αντικείμενο μελέτης, η απόκτηση σημαντικής υποδομής σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού όπως υπολογιστή επεξεργασίας βίντεο και πολυμεσικού υλικού, υπολογιστή τεκμηρίωσης υλικού, φορητού υπολογιστή, προβολικού συστήματος με οθόνη προβολής και τρίποδο, επίπεδου σαρωτή, ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής με τον αναγκαίο εξοπλισμό, αποθηκευτικό μέσο 10ΤΒ, βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη, εξοπλισμός που θα αποτελεί πλέον περιουσιακά στοιχεία του σωματείου.

Ήδη τα υψηλής ποιότητας μηχανήματα, χρησιμοποιήθηκαν κατά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στην Φώκαια 1914», με μεγάλη επιτυχία.

Η πραγματοποίηση του προγράμματος είχε όμως και έμμεσα οικονομικά οφέλη για το Πλωμάρι, όπως η πληρωμή σημαντικών ποσών σε νέους της περιοχής που απασχολήθηκαν για λογαριασμό της εταιρίας που το υλοποίησε, για την ταξινόμηση των ψηφιοποιηθέντων υλικών, την βιντεοσκόπηση γεγονότων, την συγγραφή κειμένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και άλλων.

Στον σχεδιασμό της Λέσχης μας έχει ενταχθεί και «επενδυτικό σχέδιο» του Άξονα 4-ΠΑΑ-πρόγραμμα LEADER, της Ε.Τ.Α.Λ Α.Ε. που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό της αίθουσας του σωματείου, που αριθμεί ζωή 100 ετών, την συμπλήρωση και ανανέωση του εξοπλισμού της με σκοπό την δημιουργία ενός χώρου συναντήσεων, συναυλιών, συνεντεύξεων, συνεδρίων, προβολών και παντός είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα αποτελεί στολίδι για το Πλωμάρι και τη Λέσβο.

Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», μέσα από τις δράσεις αυτές αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πολιτιστική και Πολιτισμική πορεία του τόπου και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών πόρων, και κέντρο ανάδειξης και παραγωγής Πολιτισμού για το Πλωμάρι και παρακαταθήκη για τους νεότερους.

 




Print
2868 Rate this article:
No rating

Theme picker

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset