Menu

Νέα

Νέα

Την Παρασκευή αυτή με δύο ταινίες
veniamin_admin

Την Παρασκευή αυτή με δύο ταινίες

Συνεχίζουμε και αυτή τη βδομάδα με το αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου AegeanDocs, προβάλοντας δύο ταινίες. Η πρώτη φέρει τον τίτλο "Peter Plan" και αναφέρεται στον Peter ο οποίος μένει εδώ και πολλά χρόνια σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό τα Πυρηναία της Αραγονίας. Είναι τυφλός, έχει απαρνηθεί τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρει μία πόλη σε κάποιον που δεν βλέπει και επιβιώνει χάρη στην τέχνη του, την ροκ μουσική. Πρόσφατα πέτυχε να ηχογραφήσει το τελευταίο του άλμπουμ και παρά τη χαρά που δοκίμασε νοιώθει την ατμόσφαιρα αυτού του μικρού χωριού να τον πιέζει και να τον επηρεάζει. Οι αναμνήσεις στοιχειώνουν μέσα του και νιώθει ότι κάτι θα αναδυθεί από την κοιλάδα που απλώνεται μπροστά στο χωριό καθώς ο χρόνος τρέχει μέρα με την μέρα, μήνα με το μήνα και η μια εποχή διαδέχεται την άλλη. Όμως για κείνον ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, προς τα πίσω, στις αναμνήσεις του. 

Ισπανική παραγωγή, Διάρκεια: 74 λεπτά, Τρέιλερ ταινίας: πατήστε εδώ

 

Η δεύτερη ταινία ονομάζεται "Στου Απελλή". Ο Απελλής Ψύχας, πρόσφυγας στη Μυτιλήνη κατά τον πρώτο διωγμό (1914) εγκαθίσταται, μετά από μικρή περιπλάνηση στο νησί, στην περιοχή του κάστρου μαζί με την οικογένεια του. Εκμεταλλεύεται την παρουσία λουόμενων στην ακτογραμμή της Φυκιότρυπας και εκεί δημιουργεί το σπίτι και το καφενείο του. Την περίοδο του Μεσοπολέμου ο συγκεκριμένος χώρος γίνεται πόλος έλξης πολλών κατοίκων της πόλης και κυρίως διανοουμένων. Κατά τη γερμανική κατοχή ή στον εμφύλιο πόλεμο το καφενείο παύει να υφίσταται. Το τέλος του χώρου αυτού αναψυχής συνδέεται με διάφορες μαρτυρίες-ερμηνείες. Πάντως, κατά την μεταπολεμική περίοδο το καφενείο του Απελλή αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση πολλών ομοειδών του στην ευρύτερη περιοχή που γκρεμίστηκαν την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Το γεγονός αυτό, πιθανόν, σηματοδοτεί το τέλος μια εποχής και την αρχή μιας άλλης.

Δημιουργική Ομάδα: Ιουλία Σαράντου / Δέσποινα Βέρρη / Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις

Σύμβουλος Σκηνοθεσίας: Κώστας Σπυρόπουλος

Διάρκεια: 20 λεπτά

 

Ημερομηνία και ώρα προβολής, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ και πάντα στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος

Print
2822 Rate this article:
No rating

Theme picker

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset