Menu

Νέα

Νέα

veniamin_admin

Ένατο Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ, ΣΥΝΟΡΑ»

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Θερινού σχολείου «Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα» Cultures, Migrations, Borders») που διεξήχθη για ένατη χρονιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, από τις 5 έως τις 14 Ιουλίου 2022. Το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ευρύτερο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο.

 

Οι σεμιναριακές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου φιλοξενήθηκαν στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» που ευγενικά παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης και τον πρόεδρό της κ. Θεολόγο Πατερέλλη, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου στη βέλτιστη διεξαγωγή του Θερινού Σχολείου.  

 

Το Θερινό Σχολείο αξιοποίησε τη θέση της Λέσβου, που συνιστά σημαντική πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να επιχειρήσει τον κριτικό αναστοχασμό πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι μεταναστεύσεις επηρεάζουν τις διαδικασίες ανακατασκευής των συνόρων, αλλά και διαμορφώνονται από αυτές.

 

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου περιέλαβε στις εργασίες του συζητήσεις γύρω από τις θεωρητικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις των ραγδαίων και βίαιων μετασχηματισμών τους οποίους παράγει η προσφυγική κρίση σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Ειδικότερα περιλάμβανε σεμινάρια για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, τη διάβαση των συνόρων και τις συναφείς διαπολιτισμικές συναντήσεις, το καθεστώς ασύλου και τις θεσμικές διαστάσεις της μεταναστευτικής συνθήκης καθώς και για την ανθρωπιστική διακυβέρνηση και τις πολιτικές της ανθρωπιστικής δράσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ερευνητές/ριες, εργαζόμενους/ες και εθελοντές/ριες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι/ες ειδικεύονται στη νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφύγων, μεταναστών και εκτοπισμένων πληθυσμών.  

 

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο διεξήχθη στα αγγλικά και το παρακολούθησαν συνολικά 28 φοιτητές: 10 υποψήφιοι διδάκτορες, 8 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 3 προπτυχιακοί φοιτητές, 7 ερευνητές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς, με σχετική εμπειρία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αντικείμενο των συνόρων και της μετανάστευσης, που προέρχονταν από πανεπιστημιακά ιδρύματα και οργανισμούς από 15 διαφορετικές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Ν. Αφρική, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουζμπεκιστάν, Σκωτία, Τσεχία). Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ευθύμιος Παπαταξιάρχης.

 


Οι καθηγητές που δίδαξαν στο Θερινό Σχολείο είναι οι:  

 

Heath Cabot, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ

 

Jane Cowan, Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ

 

Paolo Cuttitta, Γεωγράφος και Κοινωνιολόγος, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Παρίσι)

 

Sarah Green, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι

 

Michael Herzfeld, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

 

Seth Holmes, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ)

 

Laurie Kain Hart, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ)

 

Barak Kalir, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

 

Flip Lindo, Αφυπηρετήσας Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

 

Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου

 

Έφη Πλεξουσάκη, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου

 

Κατερίνα Ροζάκου,  Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

 

Patricia Scalco, Νομικός και Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Θερινό Σχολείο παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

https://summer-schools.aegean.gr/MigBord2022

Print
595 Rate this article:
No rating

Theme picker

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset