Menu

Νέα

Νέα

11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου AegeanDocs 2023
veniamin_admin

11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου AegeanDocs 2023

Πρόγραμμα προβολών AegeanDocs 2023


Τρίτη 17/10 στις 19:30 - Διάρκεια 60' (Τρέιλερ)

Αναζητώντας την Χρυσούλα Ροδάκη - Όταν ένας ελληνικός τάφος αποκαλύπτεται κάτω από τα σανίδια ενός παλιού σπιτιού σ’ ένα χωριό της Τουρκίας, αρχίζει να ξεδιπλώνεται μια μάλλον ξεχασμένη ιστορία που χρονολογείται από τις απαρχές της ίδιας της σύστασης της χώρας: από τη βίαιη ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923. Μια ανάγλυφη ελληνική επιγραφή κάνει λόγο για μια γυναίκα, τη Χρυσούλα Ροδάκη, που πέθανε το 1887. Και κάπως έτσι ξεκινά η αναζήτηση των απογόνων της. Ο σκηνοθέτης Κερέμ Σογιλμάζ καταφεύγει σε ιστορικά αρχεία, τα οποία φανερώνουν και τον ρόλο της δικής του οικογένειας στην ιστορία· επισκέπτεται ρημαγμένες πόλεις-φαντάσματα και περιηγείται στις αναμνήσεις των ηλικιωμένων ντόπιων – παράλληλα, από την άλλη μεριά του Αιγαίου έρχεται ένα φοβερό κύμα υποστήριξης, όταν προσπαθεί να εντοπίσει τους Έλληνες συγγενείς. Έτσι, ο τάφος μετατρέπεται σε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν – και, για λίγο, το τραύμα επουλώνεται όταν επιστρέφουν οι προηγούμενοι κάτοικοι του σπιτιού. Μια ταινία που έχει τη δύναμη να επανασυνδέσει ανθρώπους, πολιτισμούς και τις ιστορίες που αποσιωπήθηκαν στο όνομα δημιουργίας μιας κραταιάς εθνικιστικής δύναμης, με όχημα την προσωπική ιστορία του δημιουργού. Μια τρυφερή, καταφατική απάντηση στη συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Τετάρτη 18/10 στις 19:30 - Διάρκεια 70' (Τρέιλερ)

Cage Survivor - Η Τέρρυ είναι 33 ετών. Νιώθει παγιδευμένη. Μετά από 10 χρόνια ζωής στην Αθήνα, αφήνει το σπίτι, τις δουλειές, τους φίλους και τις προπονήσεις της για αγώνες ΜΜA και αποφασίζει να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι στην Πάργα για να κάνει μια νέα αρχή.


Πέμπτη 19/10 στις 19:30 - Διάρκεια 61' (Τρέιλερ)

Mykonian Pastoral - Μια κιβωτός του Νώε όπου οι τελευταίοι αυτόχθονες ενός από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στον κόσμο, αναζητούν μαζί με τα ζωντανά τους καταφύγιο από τον τουριστικό κατακλυσμό που απειλεί να τους αφανίσει.


Παρασκευή 20/10 στις 19:30 - Διάρκεια 58' (Τρέιλερ)

Θερμαστής - Αυτή η ταινία σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση είναι μια επιστολή στην αδερφή που o σκηνοθέτης δε γνώρισε ποτέ, καθώς και μια πράξη συμφιλίωσης με τον πατέρα του και το αναπόφευκτο του θανάτου. Τρία διαφορετικά φορμά από πέντε δεκαετίες ζωής συνθέτουν ένα κινηματογραφικό ψηφιδωτό που ισορροπεί διαρκώς ανάμεσα στη χαρά, τη ζωή και τον στοχασμό της ύπαρξης.


Σάββατο 21/10 στις 19:00 - Διάρκεια 62' (Τρέιλερ)

Οι Νόμοι του Σόλωνα «Ο Aμανές» - Σόλων Λέκκας, ένας πρωτοπόρος παραδοσιακός τραγουδιστής από το νησί Λέσβος. Τελευταίος γνήσιος εκφραστής του «αμανέ», ένα ειδικό μουσικό είδος που περικλείει όλο τον πόνο του ανατολίτικου ελληνισμού. Ακολουθούμε τον Σόλωνα στις προσωπικές πτυχές της ζωής του και σε μονοπάτια που μας αποκαλύπτουν, σταδιακά, τη σύνθεση του πολιτισμικού πλούτου της Λέσβου και των απέναντι μικρασιατικών παραλίων. Η αφοπλιστική απλότητα της περιγραφής του, μας μυεί στο ταξίδι της ανακάλυψης του «αυθεντικού». Η αφήγηση αποδεσμεύεται από ένα συμβατικό προσδιορισμό της “παραδοσιακής” κοινότητας και οδηγεί σ’ έναν άλλο τρόπο προσέγγισης των τοπικών πολιτισμών. Μέσα από την προσωπογραφία του Σόλωνα, αναδύεται ένα στοιχείο νεωτερικότητας, στην αγωνιώδη προσπάθεια του να αναβιώσει την πολιτισμική παράδοση των προγόνων του που χάνεται. Καταγράφοντας το πέρασμα του Σόλωνα από το παρελθόν στη σύγχρονη εποχή, αποτυπώνουμε, συχνά με δραματικό τρόπο, τον κοινωνικό μετασχηματισμό σε διαρκή εξέλιξη.


Κυριακή 22/10 στις 19:30 - Διάρκεια 91' (Τρέιλερ)

Musically Different - Η ταινία δείχνει τη μοναδική διαδρομή δύο εξαιρετικών μουσικών. Ο Ζαν-Πιερ Ντασσέρτ είναι αυτιστικός, σχιζοφρενής...και βιρτουόζος πιανίστας. Ο Γιώργος Νικολαΐδης είναι ένας φιλάνθρωπος που ασχολείται με τα πολιτιστικά δρώμενα, διευθύνει μια μουσική ακαδημία στο Παρίσι και παραμένει ένας λαμπρός φλαουτίστας. Το ντοκιμαντέρ προβάλει τον αγώνα του Γιώργου να βοηθήσει τον Ζαν-Πιερ να ξεπεράσει τον εγκλεισμό του για 27 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές και να επιστρέψει στην «κανονική» ζωή με τη βοήθεια της μουσικής. Μέσα από τις πρόβες και μια περιοδεία στη Νότια Γαλλία, ο Ζαν-Πιερ απολαμβάνει την ελεύθερη ζωή του χάρη στις μουσικές μελωδίες.

Print
250 Rate this article:
No rating

Theme picker

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset