Menu

Νέα

Νέα

Δελτίο τύπου - 140 χρόνια από την ίδρυση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με συναυλία των γνωστών καλλιτεχνών Δημήτρη Ζερβουδάκη και Μελίνας Κανά, που θα δοθεί την Λαμπροτετάρτη το βράδυ στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου αρχίζουν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 140 χρόνων από την ίδρυση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Κατά την εναρκτήρια τελετή και πριν από τη συναυλία, μετά τους χαιρετισμούς των αρχών, σε σύντομη ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη θα γίνει αναφορά στους ιδρυτές του σωματείου, που το 1878, εν μέση τουρκοκρατία είχαν το θάρρος και το  κουράγιο να δημιουργήσουν έναν μορφωτικό οργανισμό.

Στις εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, επιδιώχθηκε να περάσει ΟΛΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ διαχρονικά, μέσα από την Λέσχη Πλωμαρίου.

 

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, είναι το ακόλουθο:

11 Απριλίου (Λαμπροτετάρτη) 2018: Ιστορικό ίδρυσης Αναγνωστηρίου, με βάση τα πρακτικά της εποχής, την ομιλία του Αριστείδη Πάππη το 1879 και την ομιλία του Μιλτιάδη Καλδή, προέδρου της Λέσχης στη δεκαετία του 1920. Συναυλία Μελίνας Κανά - Δημήτρη Ζερβουδάκη. 

15/4 Κυριακή: Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου από την Ένωση θεατρικών σωματείων Λέσβου ΘΕΣΙΣ στο Πολύκεντρο, με θέμα «Το θέατρο εναντίον κάθε μορφής φασισμού» και αποσπάσματα παραστάσεων  από γνωστά θεατρικά έργα.             

21/4 Σάββατο: Ομιλία σχετική με την 51η επέτειο της κήρυξης της δικτατορίας, βασισμένη στο βιβλίο «Εφτά και κάτι νύχτες» του Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

22/4 Κυριακή: Ομιλία σχετική με τα πνευματικά ιδρύματα (ίδρυση σχολείων, Γυμνασίου) με αναφορά στους σπουδαίους δασκάλους διαχρονικά. Ομιλήτρια η Γεωργία Φράγκου φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

29/4 Κυριακή: Εγκαίνια έκθεσης έργων Θεοφίλου, σε αντίγραφα, σε συνεργασία με την Στέγη Θεοφίλου και σχετική ομιλία. (Διάρκεια έκθεσης 15 ημέρες)

12 Μαΐου Σάββατο: Μουσική εκδήλωση της ομάδας «Μουσικό Μεράκι»

26/5 Σάββατο: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας, παλιού Πλωμαρίου.  (Διάρκεια 10 ημέρες)

9 Ιουνίου Σάββατο: Παρουσίαση εργασίας μαθητών γυμνασίου Πλωμαρίου σε σχέση με την ιστορία της πόλης. Διοργάνωση από το Γυμνάσιο Πλωμαρίου.

10/6 Κυριακή: Ενημερωτική ομιλία εκπροσώπου των εθελοντικών οργανώσεων Λέσβου, με παράλληλη έκθεση φωτογραφιών από τις δράσεις της. Συντονιστής Δημήτρης Βελούτσος.

23/6 Σάββατο: Έκθεση περιοδικών που άφησαν εποχή, όπως Μάσκα, Αγόρι, Μανίνα, Ροντεό, Μπουκέτο, Χτυποκάρδι και συνολικά 70 τίτλων, με επιμέλεια της συλλέκτριας Ευαγγελίας Τζαφέρη. Διάρκεια έκθεσης 10 μέρες με ομιλητή τον Παναγιώτη Σκορδά, διευθυντή του 6ου γυμνασίου Μυτιλήνης.  

 24/6 Κυριακή: Παρουσίαση συμμετοχής του πολιτιστικού συλλόγου Επάνω Σκάλας. Συντονιστής Μάκης Βενέτας. 

7 Ιουλίου Σάββατο: Παρουσίαση ταχυδρομικών φακέλων που στάλθηκαν από κατοίκους της Λέσβου, με τουρκικά γραμματόσημα επισημασμένα με την σφραγίδα «Ελληνική Κατοχή». Συντονιστής ο συλλέκτης Μιχάλης Τσιπίδης.  

14/7 Σάββατο: Εγκαίνια έκθεσης έργων μουσείου Τεριάντ, με σχετική ομιλία. (Διάρκεια 10 ημέρες)

21/7 Σάββατο: Παρουσίαση συμμετοχής Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου.       

30/7 Δευτέρα: Παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων της μελέτης του ποιητή, δοκιμιογράφου Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό τραγούδι,  «Όταν το ρήμα γίνεται ουσιαστικό» και το «Αίμα της αγάπης» εκδόσεις ΑΓΡΑ με εισηγητή τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη και του έργου  του Γιάννη Παπακώστα «Πού μας πάει αυτό το αίμα; Αναπαραστάσεις αυτοδικίας και βίας στην ελληνική λογοτεχνία» εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, με εισηγητή τον Παναγιώτη Σκορδά. Στην εκδήλωση μετέχουν οι συγγραφείς και ακολουθεί συναυλία με τα Σαντούρια της Αγιάσου. 

5  Αυγούστου Κυριακή: Συναυλία έργων εκκλησιαστικής μουσικής. Επιμέλεια Γιώργου Μιχαλέλη.

10 - 11/8 Παρασκευή - Σάββατο: Διημερίδα με γενικό τίτλο «Ελαιόλαδο το χρυσάφι της Λέσβου» και ειδικό θέμα «Διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου».

10/8 Παρασκευή (10:00 – 14:00)

10:00 - 10:30: Χαιρετισμοί

10:30 - 11:15: «Βιολογικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το DNA μας από αλλοιώσεις που οδηγούν σε καρκίνο;» Πηνελόπη Μαυραγάνη - Τσιπίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

11:15 - 12:00: «Το ελαιόλαδο ως πηγή για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων» Αλέξης Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

12:00 - 12:30: Διάλειμμα, Καφές

12:30 - 14:00: Συζήτηση - Ερωτήσεις από το κοινό

11/8 Σάββατο (10:00 – 14:00)

10:00 - 10:30: Χαιρετισμοί

10:30 - 11:15: «Αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων» Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

11:15 - 12:00: «Διατροφική αξία του ελαιόλαδου» Ηλίας Μαμαλάκης, Δημοσιογράφος, Chef

12:30 - 14:00: Συζήτηση - Ερωτήσεις από το κοινό

 

12/8 Κυριακή: Μουσικά τεκμήρια του Πλωμαρίου. Το αρχείο του παλαιού μουσικού Παναγιώτη Παντελέλη, από το Παλαιοχώρι και συναυλία βασισμένη στο αρχειακό υλικό. Επιμέλεια Παναγιώτης  Πούλος, επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

18/8 Σάββατο: Έκθεση έργων μαθητών ζωγραφικής της Ειρήνης Μιχαλέλη. (Διάρκεια μία εβδομάδα)

25/8 Σάββατο: Ρεσιτάλ – συμβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ μουσικής Μολύβου.

8 Σεπτεμβρίου Σάββατο: Έκθεση έργων αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης, με σχετική ομιλία.

15/9 Σάββατο: Ημερίδα «Το επιστημονικό και φιλοσοφικό έργο του Βενιαμίν και η διαχρονική του αξία». Ομιλητές Ευθύμιος Νικολαΐδης, διευθυντής ερευνών Ε.Ι.Ε. «Οι επιστήμες κατά την περίοδο του νεοελληνικού διαφωτισμού», Γεώργιος Βλαχάκης, επίκουρος καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου «Ο Βενιαμίν Λέσβιος ως δάσκαλος φυσικής και μαθηματικών», Κων/ος Πέτσιος καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Νεωτερικές γνωσιοθεωρητικές αντιλήψεις του Βενιαμίν Λεσβίου στα Στοιχεία Μεταφυσική», Ευστρατία Αμπατζή δρ. φιλοσοφίας «Πανταχηκίνητον: Η ενοποιός αρχή της μεταφυσικής και της γνωσιολογίας του Βενιαμίν Λεσβίου», Βασίλης Παππάς διευθυντής 1ου γυμνασίου Καλαμπάκας «Βενιαμίν Λέσβιος». Αναφορές πειραμάτων στο έργο του», Αθανάσιος Καλαμάτας, διευθυντής πειραματικού λυκείου Μυτιλήνης «Διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του συγγραφικού έργου του Βενιαμίν Λεσβίου. Προτάσεις ένταξής του στα προγράμματα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» Αντώνης Ανδριώτης, ομότιμος διευθυντής ερευνών Ιδρύματος Τεχνολογίας και έρευνας «Πανταχηκίνητον: Μια πρώιμη ταυτοποίηση της ενέργειας και των ιδιοτήτων της».

16/9 Κυριακή: «Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου  Προστασία και ανάδειξη». Διοργάνωση του Πολιτιστικό Σωματείο του Πλωμαρίου ΠΟΛΙΟΝ. Συντονίστρια Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα, πρόεδρος του σωματείου.

1 - 6 Οκτωβρίου: Προβολές ταινιών του AegeanDoc, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί από τον Οργανισμό.

7/10 Κυριακή: Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε συνδυασμό με ομιλία του διευθυντή του καθηγητή Νίκου Ζούρου. (Διάρκεια έκθεσης 10 ημέρες)

Επίσης σχεδιάζεται έκθεση λεσβιακού βιβλίου, που εξαρτάται από την διάθεση των συγγραφέων να στείλουν αντίτυπα των βιβλίων τους. 

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 8 το βράδυ, εκτός από εκείνες που έχουν ειδικό πρόγραμμα.

Η εναρκτήρια εκδήλωση της 11ης Απριλίου αρχίζει στις 20:30 και επακολουθεί η συναυλία Κανά – Ζερβουδάκη.

 

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν, οι  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμος Λέσβου, Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, ΕΙΡΗΝΗ τυποποιημένα ελαιόλαδα, OYZO VILLAS πολυτελείς διακοπές, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, A - Luxury Villas, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, εκδόσεις ΜΥΘΟΣ.

Print
2552 Rate this article:
5.0

Documents to download

Theme picker

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset